zondag 4 oktober 2009

Het effect van de huidige crisis op de Amsterdamse woningmarkt.

De Amsterdamse huizenmarkt is oververhit, zelfs tijdens de crisis. Toch zijn er een enige trends waar te nemen die toe te wijzen zijn aan de mondiale economische crisis.

1) De toestroom van expats is beduidend minder dan voor 2008
2) De toelage die zij op hun salaris ontvangen is in veel gevallen lager
3) Er vindt een geleidelijke verschuiving plaats in de huurperiode, deze lijkt korter
4) Waar vroeger HR en PZ de woningen aanhuurden zijn dat nu de expats zelf
5) De huurprijzen in het duurdere segment staan onder druk
6) De behoeften van de expat zijn soberder, de criteria daarentegen lijken verscherpt

Het is nu dus zaak voor de verhuurmakelaar om alert te zijn, huiseigenaren goed en eerlijk te informeren, en alle kanalen te benutten die kunnen bijdragen aan de verhuur van de woning. Makelaars die niet flexibel zijn en niet meebuigen met deze enorme verandering in de zoekersmarkt, zullen het niet lang volhouden.

De tijden dat het inzetten van een glad pratende makelaar met( veel te brede ) strepen op zijn kostuum voldoende leek zijn voorbij, en dat legt de fundamenten voor den positieve verandering in de markt, namelijk dienstbaarheid, integriteit, en menselijkheid. Zonder deze eigenschappen is het onmogelijk om een lange termijn relatie aan te gaan met een huiseigenaar of een beheermaatschappij.

Bij Eday Housing Service staan integriteit, eerlijkheid en dienstbaarheid voorop.
Wij zijn een no nonsense, twee benen op de grond makelaarskantoor, en wij zijn wars van arrogantie en gladde praatjes. Wij verkopen niet, wij overtuigen.

Vaststellen van de huurprijs / puntentoets

Allereerst wordt de woning getoetst aan het woningwaarderingsstelsel, en wordt een puntencheck uitgevoerd. Alle woningen die geliberaliseerd zijn kunnen in principe aan expats verhuurd worden. Een woning moet 142 punten hebben.

Controleer zelf de punten van uw woning op deze website

Hoe worden potentiele huurders gescreend?

Hiervoor hanteren we een aantal vast criteria:

1) De huurder is een expat van buitenlandse komaf
2) Kopie identiteitsbewijs ( paspoort )
3) Kopie arbeidsovereenkomst
4) Werkgeversverklaring
5) Vergelijk uitvoeren tussen huursom en inkomen.

Indien iemand self employed is ( eigen zaak heeft )

1) De huurder is een expat van buitenlandse komaf
2) Kopie identiteitsbewijs ( paspoort )
3) Kopie inschrijving Kamer van Koophandel Amsterdam
4) Bankstatement waaruit het inkomen blijkt
5) Vergelijk uitvoeren tussen huursom en inkomen.

Verder zijn er nog een aantal screenings criteria, maar die vertellen we graag als mensen ons bellen of op kantoor komen.

Hoe lang duurt het voor je huurders in je woning hebt?

De woningmarkt is als geen ander echt een vraag en aanbod markt. Anders dan bij bepaalde diensten of goederen waarbij je de klant kunt sturen naar een bepaalde uitgave of aankoop, is het bij woningen zo dat de specifieke criteria van de zoeker doorslaggevend zijn.

Als bijvoorbeeld de zoekopdracht een gemeubileerde 3 kamerwoning in Amsterdam zuid is, heeft het geen enkele zin om een andersoortige woning te gaan pluggen. Aan de andere kant is de match vaak snel gemaakt als het zoekprofiel overeenkomt met een specifieke woning op de website van Eday Housing Service

Maar het matchen van vraag en aanbod alleen is niet voldoende om tot een succesvolle verhuur te geraken. Nadat is vastgesteld dat een woning aan de criteria van de zoeker voldoet dient de huurder gescreend te worden op betrouwbaarheid en solvabiliteit. Meer hierover in een volgende post.

Kassa over; Huiseigenaren met dubbele lasten

De populairste stadsdelen in zoekopdrachten expats

Er zijn in Amsterdam gebieden die significanto hoger scoren dan andere.

De populairste stadsdelen zijn:
  • Centrum
  • Jordaan
  • Oud west
  • Oud zuid
  • De pijp
  • Omgeving zuidas
De minst populaire stadsdelen zijn;
  • Slotervaart
  • Geuzenveld
  • Overtoomse veld
  • Noord
  • Bos en lommer
Nu wil dit niet zeggen dat er geen expats in deze buurten geplaatst kunnen worden, maar over het algemeen zijn expats intelligente goedgeïnformeerde mensen die voordat ze naar Nederland komen een stukje huiswerk doen, en op het internet via blogs en social community's alvast kijken wat voor hen de juiste stadsdelen zijn.

Wat is de definitie van een expat?

Een expat is een medewerker van een internationale onderneming die in het kader van de uitoefening van zijn/haar beroep in het buitenland wordt gestationeerd. Veelal zijn dit mensen met een specialisme in hun vakgebied; het uitzenden van een medewerker is immers duurder dan de kosten voor regulier personeel.

Zo wordt er door het bedrijf vaak de reiskosten, kosten voor woonruimte, verzekeringen, autolease etc betaald. Wel zien we na het begin van de economische crisis een verschuiving in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Momenteel horen we vaak dat er naast het salaris een vaste vergoeding wordt betaald, waaruit de expat alles moet betalen. De keuze ligt dan bij hen, huur ik een auto of een woning van het bedrag dat wordt uitgekeerd.

Over het algemeen worden de kosten voor wonen als eerste uit deze pot voldaan.

Aanvragen woningen door expats stabiel

Volgens Google trends zijn de zoekopdrachten van expats consistent, en vertonen zij elk jaar in het vierde kwartaal een dip ten opzichte van de 3 eerdere kwartalen.