huur »
verhuur nieuws
»
Baby te huur?

Baby te huur?

Gepubliceerd op 14 februari 2009
Door: Anna van der HeijdenTV programma: Baby te Huur omstreden

Het TV programma Baby te Huur van BNN is weer begonnen. Het idee is dat vier jonge stellen in een eigen huis in Rotterdam drie weken lang vader en moeder spelen. Achtereenvolgens verzorgen ze een baby, een peuter en een tiener. Daarbij worden ze opgescheept met een bejaarde die ook de nodige zorg nodig heeft. Naast de zorg voor de kinderen krijgen ze ook de verantwoordelijkheid over het huishouden en de huishoudpot.

Baby te huur is ‘een sociaal experiment’ met vier jonge stellen tussen de zeventien en twintig jaar. Om de jonge stellen een idee te geven van het gezinsleven, mogen ze in het BNN-programma oefenen met een echte baby, een peuter, en een tiener. Op de Britse BBC was het programma ook al te zien onder de naam ‘Baby Borrowers’. Op de Vlaamse televisie wordt het uitgezonden onder de naam ‘Zorgen voor later’.

Baby te huur, BNN De koppels maken alle stadia van het gezinsleven door. Zo gingen ze in het eerste seizoen eerst samenwonen, en liepen ze twee dagen rond met een voorbindbuik van schuimrubber. Daarna kwam de echte baby waarvoor ze twee dagen moesten zorgen. De baby was tussen de drie en negen maanden oud. Vervolgens kregen ze twee dagen te maken met een peuter, vier dagen met een kind uit de lagere school en nog eens vier dagen met een echte puber. Ook in het nieuwe seizoen worden de jonge stellen dag en nacht gevolgd met de camera. De kinderen die meedoen aan het programma zijn door hun ouders opgegeven.

Het programma is in Nederland omstreden. Minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin gaf aan bedenkingen te hebben tegen het programma. Zijn bezwaar was dat zeer jonge kinderen zonder dat ze het willen ondergebracht worden bij wildvreemde personen. Hij vroeg de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek te doen naar Baby te Huur. Persvoorlichter Bakker van de Kinderbescherming zei:'We moeten het niet ingewikkelder maken dan het is. Het gaat er vooral om dat minister Rouvoet alert wil zijn en ouders wil wijzen op de gevolgen van hun keuzes voor hun kinderen. Dat gaat niet alleen om Baby te Huur, maar we blijven het programma volgen.' Ook wil de raad benadrukken geen kinderpolitie te zijn.

De makers wijzen de kritiek van de hand. Er is continu een begeleider aanwezig die in de gaten houdt of de baby's wel goed verzorgd worden. Zo was in de aflevering van vorige week te zien dat er meerdere malen ingegrepen werd. Abbygail (18) kon het niet opbrengen om de verzorging te geven die nodig was voor de baby. Daarnaast wordt goed gekeken welke baby’s en peuters voor dit programma in aanmerking komen en of de ouders de juiste motivatie hebben om mee te doen aan het programma. Ook wonen de echte ouders een paar huizen van de instant-ouders.

Hoewel diverse voorzorgsmaatregelen zijn genomen om het welzijn van ouder en kind niet te veel op het spel te zetten, roept het programma wel vragen op bij gedrags- en opvoedingsdeskundigen. De vraag is of het niet verwarrend is voor een baby of peuter om toevertrouwd te worden aan een vreemd tienerkoppel. Zulke jonge kinderen hebben geen besef van tijd en weten niet wat hen overkomt als ze bij andere mensen worden ondergebracht. Je creëert een verlieservaring en dat is niet gezond. Volgens anderen kan het 'geleende' kind in zo'n korte tijd geen psychologische schade oplopen en is het niet traumatisch.

Er kunnen ook opvoedkundige vragen gesteld worden bij de opzet van het programma. Normaalgesproken groei je in ouderschap. Dat kan niet in drie weken tijd. Het begint al in de buik. Je kunt negen maanden

 Deel dit artikel

Reacties
Elja Trum | 18 februari 2009 16:56
Het programma zal ook wel specifiek opgezet zijn als amusement en niet de bedoeling hebben opvoedkundig te zijn. Hoeft weinig mis mee te zijn, toch. Al zou ik m'n kind (als ik die zou hebben dan) er ook niet zo snel voor beschikbaar stellen. Tenminste, als het een klein kind is, dat ouders hun vervelende puberkinderen beschikbaar stellen is een stuk begrijpelijker. ;)

In veel Amerikaanse series zie je dat kinderen voor een schoolproject een week lang voor een (rauw) ei moeten zorgen. Ook wel een grappig idee.
Anna van der Heijden | 18 februari 2009 17:19
Met amusement an sich is natuurlijk niets mis mits het niet als maatschappelijk belang (jongeren iets leren over gezinsleven) gebracht wordt en mits er geen ECHTE baby's en peuters ingezet worden. Het stoort mij dat zo veel programma's niet uit inhoudelijke motieven gemaakt zijn. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat dit programma gemaakt is met als doel jongeren iets te leren over het gezinsleven. Dan was waarschijnlijk voor een minder confronterende titel gekozen en een andere opzet van het programma.
anoniem | 2 maart 2009 6:16
2 weken terug werd gevraagd waarom Quitna en Takuya eigenlijk op elkaar zijn gevallen. Takuya wist het zogenaamd niet. Heb wel een vermoeden nu,Quitna is denk ik op ze lach is gevallen want ik zie er toch af en toe lachen als hij lacht en misschien ze haar. Quitna zou Takuya zo in kunnen ruilen voor mij,alleen ben ik wel beetje saai maar misschien was hij dat ook wel eerst en darom op haar gevallen. Daarom moet hij meer doen en komt het goed.
LOLLIEPOP | 3 maart 2009 17:57
Neem jij Quinta...Pak ik Takuya:)

Plaats een reactie
naam:
e-mailadres:
website:
Reactie [url=http://www.website.nl/]omschrijving[/url]

Huur.nl verhuur weblog


Welkom op het weblog van huur.nl.

Blijf op de hoogte
U kunt zich hier aanmelden voor de RSS feed van het Huur.nl Weblog, zodat u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws!

 Aanmelden RSS feed

Verhuur bedrijven
- Auto huren
- Woning huren
- Gereedschap huren
- Kantoorapparatuur huren
- Sport en recreatie verhuur
- Personeel en artiesten inhuren
- Presentatie, licht en geluid
- Horeca en catering
- Evenementen verhuur
- Prive vliegtuig huren

Laatste reacties
- Goed initiatief, ik ben benieu...
- Ook bij Tomboard kan een speed...
- een jaguar e-type!...
- ik moet naar nieuw zeeland en ...
- Ik zou gaan Ferrari rijden. Di...

Vertel verder
Interessant artikel?
Geef het door aan anderen.

 Dit artikel doorsturenOm Huur.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord