De Huurcommissie; praktische hulp voor huurders
Gepubliceerd op 4 juni 2009Door: Karlijn Docters
Het blijkt dat veel mensen/studenten teveel huur betalen voor hun kamer of woning. Het huren van een woning of een kamer is gebonden aan verschillende wettelijke regels. Jammer genoeg is niet iedereen daarvan op de hoogte. Bent u het niet eens met de huurprijs of voorwaarden van uw huurwoning of -kamer en komt u er met de verhuurder niet uit, dan is de huurcommissie een oplossing.
Wat doet de huurcommissie?
Er kunnen over verschillende redenen meningsverschillen ontstaan. Daarover adviseert en informeert de huurcommissie u graag. Zo biedt de huurcommissie een aantal handige tests aan: de huurprijscheck, onderhoudscheck en de servicekostencheck. De huurcommissie probeert u door middel van deze tests te laten zien of u teveel betaalt, te weinig of misschien zelfs wel wordt opgelicht. Zo krijgt u duidelijk te zien hoeveel u woning of kamer waard is.
En wat moet u doen als de overeengekomen huurprijs hoger blijkt te zijn dan de maximale huurprijs? En hoe zit het met de servicekosten die boven op de huurprijs kunnen worden gevraagd? Welke posten kunnen overeengekomen worden en welke kosten zijn redelijk? De huurcommissie geeft daar allemaal antwoord op.
Er zijn 59 huurcommissies en er is een landelijk secretariaat. De huurcommissie geeft algemene informatie over huurprijswetgeving en huurprijsprocedures en doet uitspraak wanneer huurder en verhuurder er samen niet uitkomen. In dat geval moet eerst een verzoek ingediend worden bij de huurcommissie.
Welke procedures kunnen bij de huurcommissie worden gestart?
Als een huurder of verhuurder een uitspraak of advies van de huurcommissie wil, dan moet hij een verzoekschrift indienen. Voor het indienen van een verzoek zijn formulieren verkrijgbaar bij de huurcommissie. Een aantal voorbeelden van procedures die men als huurder kan verzoeken: een toetsing van de starthuurprijs, huurverlaging op grond van punten, servicekosten etc. Voor de verhuurder gelden de procedures: huurverhoging, servicekosten, all-inprijs etc. Voor het starten van een procedure zijn er formulieren beschikbaar. Deze kunt u downloaden op de site van de huurcommissie.
Wat is het puntensysteem van de huurcommissie?
De huurcommissie kan de maximale huurprijs van een huurwoning bepalen. Dit gebeurt aan de hand van een puntensysteem. Dit puntensysteem drukt de kwaliteit van een woonruimte in punten uit. Er worden punten gegeven aan onder meer de oppervlakte van de vertrekken, de verwarming, in welke staat de keuken en het sanitair is en vaak ook aan de woonomgeving. Bij een bepaald puntentotaal geldt een bepaalde maximale huurprijs. Wilt u een indicatie van uw (maximale) huurprijs krijgen? Doe dan online de huurprijscheck.
Het is goed om te weten dat een huurder niet zijn huis uit kan worden gezet omdat hij een procedure bij de huurcommissie opstart. De huurder heeft huurbescherming. Voor vragen hierover kunt u terecht bij bijvoorbeeld het Juridisch Loket, Sociaal Raadslieden of een advocaat.
"Met de huurcommissie heb je een punt."
Contact
Voor vragen over een specifiek dossier, over huurprijswetgeving, over het starten van een procedure of over het aanvragen van voorlichtingsmateriaal kunt u terecht bij het secretariaat van de huurcommissie in Den Haag.
Ook kunt u dagelijks van 8.30 uur tot 17.30 uur met uw vragen terecht bij het gratis informatienummer van de huurcommissie: 0800 - 488 72 43 (0800 - huurcie). Heeft u behoefte aan persoonlijke voorlich
bericht aan de huurcommissie
Ik heb een bezwaarschrift gezonden aan de huurcommissie over het aantal gefingeerde
feiten en de leugens van een stel criminelen die Ik bij aanvang al niet mocht.
Het gaat om het feit dat deze de huur helemaal niet betaald hebben volgens het contract
en dat er geen verkeerd woord is geweest bij check van mijn 114B in rotterdam
dat er afgesproken is en ze hun woord niet nakomen als huuders Ik vind niet dat als een huurder zich niet goed gedraagt dat een huurcommissie zich daarmee moet comitteren en ook dat de h. geen voorongenomen mening moet hebben t.a.v. de eigenaar. Menige eigenaar heeft het moeilijk om alle kosten te kunnen betalen en verhuurd omdat de markt dat aanwijst zij het tijdelijk. Dit is geen vraag maar pertinent. Ik verhuur tijdelijk met afgesproken periode
om geen probl;emen aan te gaan met onderwereld criminelen en drugsverslaafden.
Deze laatste groep is namelijk te vernietigend t.a.v. een woning omdat ze geen reeel beel van de samenleving hebben. Daardoor is hun onmin met zichzelf beter niet als basement te kiezen
voor een procedure waarbij de eigenaar als een slachtoffer moet worden gezien en iemand waar je op zijn geld uit moet zijn. Zoveel eigenaren zoveel verschillende mensen met allemaal hun eigen gewoonten etc.
Als je met een expat een afspraak maakt voor een tijdelijk contract met een vastgestelde huurprijs dan moet de huurder zich aan de afspraak houden, want anders kun je geen
vertrouwen hebben t.a.v. de kosten plaatjes van de eigenaar.
Dus Ik denk dat de huurcommissie zich moet gaan beraden en op moet houden om
een eigenaar te antipatiseren en om een werkelijkheids beeld aan te gaan waarin je beter te zien hebt wie deze huurders eigelijk zijn.
Zo heb je een padstelling uitspraak waar je als eigenaar niets aan hebt en waardoor je vijandigheid creeert.
Kunt u voor me nakijken waar mijn bezwaarschrift is gebleven.
vr gr mwJDMehrtens