huur »
verhuur nieuws
»
Wonen in een voormalig kantoorpand niet langer trend

Wonen in een voormalig kantoorpand niet langer trend

Gepubliceerd op 13 januari 2020
Door: Redactie

Wonen in een voormalig kantoorpand niet langer trendHet was lange tijd een trend: kantoorpanden verbouwen tot meerdere woningen. Dat tij is gekeerd. Er is meer en meer behoefte aan kantoorpanden.

In het gebied tussen IJmuiden, Lelystad, Purmerend, Haarlemmermeer, ofwel de regio Amsterdam, zijn enorm veel kantoren omgebouwd tot woning. In dit gebied is een half miljoen vierkante meter aan kantoorruimte en in meer dan de helft ervan wordt momenteel gewoond. Een beweging die zich in 2015 al inzette.

wonen-artikel-groot.jpg

Flexplekken waren populair


Mensen die in dat jaar op zoek waren naar een woning, zagen mogelijkheden. Onder meer door het toen populaire flexwerken, en ook zzp’ers met een laptop of tablet in hun Cowboysbag of Superdry rugzak overal in de stad op plekken terecht konden om te werken, waren er minder vaste werkplekken nodig. Het grote aantal faillissementen, als gevolg van de economische crisis, zorgde voor nog meer leegstand van kantoren.

In veel grote steden werd de mogelijkheid aangegrepen om de kantoorpanden niet langer leeg te laten staan. En er woningen van te maken. Verlaten bedrijfsruimtes waren lange tijd een doorn in het oog van gemeenten, maar investeerders stonden lange tijd niet te springen om ze te verbouwen; strenge bouwregels maakten dat financieel niet bepaald aantrekkelijk. Dat veranderde in 2012 toen deze regels werden versoepeld. Vanaf toen werden vooral in de Randstad lege kantoorpanden omgebouwd naar woningen. Daar is de vraag groot.

‘Gewoon’ weer naar kantoorIn een eerder bericht van dit jaar geeft de gemeente Amersfoort echter al aan af te stappen van het beleid om leegstaande kantoorruimte om te bouwen tot woonruimte. De economie en daarmee de kantorenmarkt trekken weer aan en daardoor dreigt schaarste aan goede kantoren.

Dat beeld zien we ook in en rond Amsterdam. Steeds meer kantoorruimte wordt weer in gebruik genomen. Veel mensen gaan ‘gewoon’ met hun handtas en laptoptas naar kantoor.

Vorig jaar groeide het gebruik met 22.000 vierkante meter. De leegstand van kantoren daalde tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2019 van 17,9 naar 13 procent. Als dat zich doorzet in dit tempo is begin 2020 de leegstand onder de acht procent. Daarmee is de krapte op de markt aan kantoorruimte een feit.


Redactie   Over de auteur: Redactie
Dit artikel is geplaatst door de redactie van Huur.nl
 Deel dit artikel

Reacties

Geen reacties bij dit artikel.


Plaats een reactie
naam:
e-mailadres:
website:
Reactie [url=http://www.website.nl/]omschrijving[/url]

Huur.nl verhuur weblog


Welkom op het weblog van huur.nl.

Blijf op de hoogte
U kunt zich hier aanmelden voor de RSS feed van het Huur.nl Weblog, zodat u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws!

 Aanmelden RSS feed

Verhuur bedrijven
- Auto huren
- Woning huren
- Gereedschap huren
- Kantoorapparatuur huren
- Sport en recreatie verhuur
- Personeel en artiesten inhuren
- Presentatie, licht en geluid
- Horeca en catering
- Evenementen verhuur
- Prive vliegtuig huren

Laatste reacties
- Goed initiatief, ik ben benieu...
- Ook bij Tomboard kan een speed...
- een jaguar e-type!...
- ik moet naar nieuw zeeland en ...
- Ik zou gaan Ferrari rijden. Di...

Vertel verder
Interessant artikel?
Geef het door aan anderen.

 Dit artikel doorsturenOm Huur.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord