huur »
verhuur nieuws
»
Studentenkamer huren wordt steeds moeilijker

Studentenkamer huren wordt steeds moeilijker

Gepubliceerd op 30 januari 2013
Door: Michael van Helden

Het is voor studenten op dit moment al niet makkelijk om een studentenkamer te huren, en dat lijkt allerminst makkelijker te gaan worden. Door een forse toename van het aantal studenten in Nederland dreigt er een tekort aan studentenkamers te komen.

Studentenhuisvesting monitor


Het tekort aan studentenkamers dat zal ontstaan is de conclusie uit de voor het eerst uitgevoerde studentenhuisvesting monitor. Dit onderzoek wordt gedaan door Kences, een kenniscentrum voor huisvesting voor studenten. Kences heeft voor de monitor ruim 35.000 studenten ondervraagd door het hele land, die antwoord moesten geven op vragen over bijvoorbeeld de eisen die zij stellen aan een kamer, in welke stad ze graag een kamer willen huren en hoeveel ze maximaal voor een kamer willen betalen.

studeerkamer


Aantal studentenkamers


Kences concludeert dat er in 2020 ongeveer 33.000 extra studentenkamers nodig zullen zijn in grote steden zoals Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Groningen. Volgens de antwoorden van de studenten die hebben gewerkt aan het onderzoek zullen de helft van die kamers voorzien moeten zijn van een eigen douche, een eigen toilet en eventueel ook een eigen keuken. Ook is er een deel van de studenten die het liefst in een compleet zelfstandige woning willen leven; nu woont tweederde van die studenten nog in een studentenkamer met gedeelde voorzieningen. De reden dat veel studenten daarvoor kiezen zijn de kosten, deze liggen uiteraard een stuk hoger bij een zelfstandige woning.

Er zullen in 2020 naar verwachting 85.000 studenten bij zijn gekomen ten opzichte van 2012. Dat zal ervoor zorgen dat er zoveel studentenkamers bij zullen moeten gaan komen. Vanuit de Tweede Kamer zijn er al reacties gekomen op het onderzoek; zij gaan bekijken of het haalbaar is om de vele leegstaande kantoorpanden in de grote steden om te toveren tot studentenkamers. Wanneer hier meer duidelijkheid over is, is nog onbekend.

Welke opties heb je als student?


Door het dreigende tekort aan studentenkamers is het verstandig om alvast je opties op een rijtje te gaan zetten. Ga je nu of volgend jaar studeren? Dan heb je de volgende opties om een studentenkamer te regelen.

Allereerst kun je kiezen voor een inschrijving bij verschillende instanties die kamers verhuren daar betaal je een eerlijke prijs voor je studentenkamer maar zijn de wachtlijsten lang. Ook kun je kiezen voor een particuliere huur, of het onderhuren van een kamer bij een andere student. Verder is er ook de mogelijkheid om een kamer te huren bij een hospita. Probeer je goed in te lezen voordat je een keuze maakt!

Michael van Helden   Over de auteur: Michael van Helden
In het dagelijks leven is actief bij webwinkel leverancier Directshop en webwinkel leverancier voor de verhuurbranche Rentpro. Michael is getrouwd en vader van Louise.
 Deel dit artikel

Reacties

Geen reacties bij dit artikel.


Plaats een reactie
naam:
e-mailadres:
website:
Reactie [url=http://www.website.nl/]omschrijving[/url]

Huur.nl verhuur weblog


Welkom op het weblog van huur.nl.

Blijf op de hoogte
U kunt zich hier aanmelden voor de RSS feed van het Huur.nl Weblog, zodat u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws!

 Aanmelden RSS feed

Verhuur bedrijven
- Auto huren
- Woning huren
- Gereedschap huren
- Kantoorapparatuur huren
- Sport en recreatie verhuur
- Personeel en artiesten inhuren
- Presentatie, licht en geluid
- Horeca en catering
- Evenementen verhuur
- Prive vliegtuig huren

Laatste reacties
- Goed initiatief, ik ben benieu...
- Ook bij Tomboard kan een speed...
- een jaguar e-type!...
- ik moet naar nieuw zeeland en ...
- Ik zou gaan Ferrari rijden. Di...

Vertel verder
Interessant artikel?
Geef het door aan anderen.

 Dit artikel doorsturenOm Huur.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord