huur »
verhuur nieuws
»
Hoe duur wordt huur?

Hoe duur wordt huur?

Gepubliceerd op 16 april 2013
Door: Sander Spiering

Al enkele weken is iedereen in rep en roer in de huursector van de woningmarkt. Gaan de huurprijzen nu wel of niet fors omhoog? Zelfs minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok lijkt het nog niet zeker te weten. Maar mocht hij zijn zin krijgen, dan zal de inkomensafhankelijke huurverhoging binnenkort een feit zijn.

Scheefwoners de klos


Minister Blok’s plan is duidelijk: verdien je meer? Dan betaal je nog meer huur. Door huurders te verdelen in drie inkomensgroepen hoopt Stef Blok het mogelijk te maken huishoudens met meer geld in de portemonnee te trakteren op een hogere huurverhoging.

Verdien je jaarlijks minder dan 33.614 euro, dan kan je rekenen op een huurverhoging van maximaal 4%. Ligt je inkomen tussen de 33.614 en 43.000 euro? Dan geldt een maximale huurverhoging van 4,5%. Voor de hogere inkomens ligt een huurverhoging van 6,5% in het verschiet.

Bij alle percentages is overigens de inflatie meegerekend. Met deze aanpak probeert de minister scheefwoners - huurders die eigenlijk teveel verdienen om in een sociale huurwoning te wonen - ertoe te zetten een huis te kopen of te verhuizen naar een andere duurdere huurwoning.

woning verhuren


Schending van privacy


Het plan van Stef Blok leek simpel en klaar voor uitvoering. Totdat men zich ging afvragen hoe verhuurders eigenlijk kunnen bepalen welke huurverhoging geldt voor een huurder. Betekent dit bijvoorbeeld dat de verhuurder informatie over het inkomen van de huurder ontvangt? Is dat geen schending van de privacy van huurders?

Uiteindelijk is deze hobbelige weg ternauwernood omzeild doordat verhuurders en woningcorporaties van de Belastingdienst alleen te horen krijgen in welke inkomensgroep de huurder zit: laag, midden of hoog. Er worden dus geen gedetailleerde inkomensgegevens verstrekt.

Pas op de plaats


Zoals het er nu naar uitziet, zal de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli 2013 worden ingevoerd. Of de huurverhoging een schot in de roos is in de aanpak van scheefwoners moet nog maar blijken. Veel huurders hebben al aangegeven te blijven zitten waar ze zitten, ondanks dat de huur dus maximaal met 6% omhoog kan gaan.

Sander Spiering   Over de auteur: Sander Spiering
Copywriter voor o.a. Huurwoningen.nl, Kamers.nl en Koopwoningen.nl. Schrijver van diverse artikelen over de woningmarkt, zowel de koop- als huursector. Woonachtig in Rhoon. In zijn vrije tijd zanger|gitarist bij de indie band Allison.
 Deel dit artikel

Reacties

Geen reacties bij dit artikel.


Plaats een reactie
naam:
e-mailadres:
website:
Reactie [url=http://www.website.nl/]omschrijving[/url]

Huur.nl verhuur weblog


Welkom op het weblog van huur.nl.

Blijf op de hoogte
U kunt zich hier aanmelden voor de RSS feed van het Huur.nl Weblog, zodat u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws!

 Aanmelden RSS feed

Verhuur bedrijven
- Auto huren
- Woning huren
- Gereedschap huren
- Kantoorapparatuur huren
- Sport en recreatie verhuur
- Personeel en artiesten inhuren
- Presentatie, licht en geluid
- Horeca en catering
- Evenementen verhuur
- Prive vliegtuig huren

Laatste reacties
- Goed initiatief, ik ben benieu...
- Ook bij Tomboard kan een speed...
- een jaguar e-type!...
- ik moet naar nieuw zeeland en ...
- Ik zou gaan Ferrari rijden. Di...

Vertel verder
Interessant artikel?
Geef het door aan anderen.

 Dit artikel doorsturenOm Huur.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord