huur »
verhuur nieuws
»
Als student op zoek naar een kamer? Pas op met onderhuur!

Als student op zoek naar een kamer? Pas op met onderhuur!

Gepubliceerd op 23 november 2012
Door: Michael van HeldenHet nieuwe schooljaar is weer van start gegaan en dat betekent dat een verse groep eerstejaars studenten hun intrek neemt in de grote steden van Nederland. Ze willen allemaal zo goedkoop mogelijk wonen en zo dicht mogelijk bij school of het centrum. De zoektocht naar een kamer kan vermoeiend zijn door het tekort aan woonruimte, waardoor sommige studenten kiezen voor onderhuur; pas daarmee op!

Kamertekort


De vraag naar studentenkamers is nog altijd groter dan het huidige aanbod. Vooral in populaire steden zoals Rotterdam en Den Haag is het enorm moeilijk om een kamer te bemachtigen. Wil je een kamer huren dan zijn er veel websites die hierin voorzien, maar deze werken met wachtlijsten en dat kan voor veel studenten net te lang duren. Het schooljaar is tenslotte al begonnen! Welke opties heb je als student nog meer?

woning huren onderhuur

Hospita


Je hebt de mogelijkheid om een kamer te huren bij een hospita. Hij of zij woont in hetzelfde huis en heeft kamer(s) over die in de verhuur gaan. Een goede optie, maar ook eentje die vaak duurder uitvalt; de huur kan al snel oplopen tot honderden euro’s per maand. Daarnaast is het goed om te weten dat het huren van een kamer bij een hospita andere rechten met zich meebrengt: de eerste negen maanden van de verhuur is bijvoorbeeld proeftijd, binnen die periode kan de verhuurder de huur zonder opgave van reden stilzetten, al geldt er wel een opzegtermijn van drie maanden.

Onderhuur


Doordat het moeilijk is een leuke kamer te bemachtigen vallen er ook studenten terug op onderhuur: iemand huurt een huis of meerdere kamers in een huis, en verhuurt zelf weer een kamer. Volgens de wet mag iemand een kamer onderverhuren zonder toestemming van de eigenaar, maar in de huurovereenkomst wordt dit toch vaak verboden. Het gevolg is dat je (vaak zonder te weten) een kamer illegaal onderhuurt. In het ergste geval kan dat ervoor zorgen dat de eigenaar naar de rechter stapt, en zowel de huurder als de onderhuurder op straat staan. Iets dat je natuurlijk niet wilt!

Het is dus wel duidelijk dat het voor studenten nog altijd lastig is om een kamer te huren. Denk goed na voordat je gaat kijken naar de mogelijkheden voor onderhuur, het is aantrekkelijk maar kan grote gevolgen hebben. Het laatste dat je wilt hebben is dat je uit je kamer wordt gezet.

Michael van Helden   Over de auteur: Michael van Helden
In het dagelijks leven is actief bij webwinkel leverancier Directshop en webwinkel leverancier voor de verhuurbranche Rentpro. Michael is getrouwd en vader van Louise.
 Deel dit artikel

Reacties

Geen reacties bij dit artikel.


Plaats een reactie
naam:
e-mailadres:
website:
Reactie [url=http://www.website.nl/]omschrijving[/url]

Huur.nl verhuur weblog


Welkom op het weblog van huur.nl.

Blijf op de hoogte
U kunt zich hier aanmelden voor de RSS feed van het Huur.nl Weblog, zodat u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws!

 Aanmelden RSS feed

Verhuur bedrijven
- Auto huren
- Woning huren
- Gereedschap huren
- Kantoorapparatuur huren
- Sport en recreatie verhuur
- Personeel en artiesten inhuren
- Presentatie, licht en geluid
- Horeca en catering
- Evenementen verhuur
- Prive vliegtuig huren

Laatste reacties
- Goed initiatief, ik ben benieu...
- Ook bij Tomboard kan een speed...
- een jaguar e-type!...
- ik moet naar nieuw zeeland en ...
- Ik zou gaan Ferrari rijden. Di...

Vertel verder
Interessant artikel?
Geef het door aan anderen.

 Dit artikel doorsturenOm Huur.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord