huur »
verhuur nieuws
»
Huisjesmelkers onder vuur

Huisjesmelkers onder vuur

Gepubliceerd op 19 april 2012
Door: Michael van HeldenOverbewoning, achterstallig onderhoud, te hoge huren en zelfs wietplantages. Sommige eigenaren van huurhuizen maken er een potje van. Ook studenten hebben er last van; zij huren een kamer en komen er na niet al te lange tijd achter dat iemand anders er al woont en dat diegene meer recht heeft op de woning dan zijzelf. Vaak hebben deze studenten al een fors bedrag vooraf betaald dat ze vervolgens nooit meer terug zien, maar staan dan wel mooi op straat.

Aanpak huisjesmelkers


Deze malafide huiseigenaren worden in de volksmond ook wel huisjesmelkers genoemd. Zij waren onlangs in het nieuws omdat zowel de gemeente Rotterdam als de gemeente Den Haag aankondigden dat ze huisjesmelkers harder wilden gaan aanpakken. De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar zelfs steun in de Tweede Kamer gezocht om de misstanden te bestrijden, hetgeen heeft geleid tot een onderzoek naar een nieuwe wet op dit gebied.

Huisjesmelker

Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) heeft 20 maart 2012 aan de Tweede Kamer geschreven dat gemeenten huisjesmelkers mogelijk harder kunnen aanpakken. Verhuurders die slecht met hun panden omgaan, kunnen een boete krijgen of mogelijk zelfs een verbod op verhuur. Helpt een boete voor een huisjesmelker niet, dan kan een slechte verhuurder het beheer van een pand uit handen worden genomen.

Het probleem is van alle tijden en speelt uiteraard niet alleen in ons land. Ook in BelgiŽ bijvoorbeeld heeft men last van huisjesmelkers. Het verschil is dat bij onze zuiderburen de huisjesmelkers keihard worden aangepakt, terwijl in Nederland de discussie eigenlijk nog maar net is losgebarsten. Waar in ons land lagere en hogere overheden al een tijdje zinnen op met name bestuursrechterlijke maatregelen, is men in BelgiŽ al een stapje verder gegaan en worden huisjesmelkers ook strafrechterlijk en fiscaal vervolgd.

"Het is een verschijnsel van alle tijden", zegt Michel Vos, onderzoeker aan de Rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in juridische maatregelen tegen overlast in en om de woning. "Rond 1900 is de woningwet van kracht geworden om huisjesmelkers aan te pakken", legt de onderzoeker uit. Gemeenten kunnen met een beroep hierop een bestuurlijke boete of een dwangsom opleggen. "Dat kan zelfs al vůůr een tweede of derde overtreding om herhaling te voorkomen. Bij een overtreding is de dwangsom dan direct verbeurd."

Bovengenoemde bestuursrechterlijke maatregelen die in Nederland gehanteerd worden, klinken an sich afdoende maar de maatregelen zijn vaak moeilijk uitvoerbaar, bijvoorbeeld omdat er uiterst vage constructies bedacht worden door de huisjesmelkers waardoor het moeilijk is om de juiste schuldige te pakken te krijgen. Ook kan je niet zomaar iedere huiseigenaar als malafide bestempelen en is er dus vaak tijdrovend en duur onderzoek voor nodig.

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes: een bekende Haagse huisjesmelker is in januari van dit jaar opgepakt vanwege fraude met electriciteitsrekeningen en verregaande verwaarlozing van zijn huizen. Het is te hopen voor zowel huurders als bonafide verhuurders dat andere gemeenten het voorbeeld van Den Haag gaan volgen en creatieve middelen vinden om huisjesmelkers definitief de wacht aan te zeggen.

Huisjesmelker van het jaar verkiezing


Huisjesmelkers irriteren dusdanig dat er zelfs een huisjesmelker van het jaar verkiezing bestaat. De organisatoren zijn ROOD en de LSVb op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Met de verkiezing willen de organisaties de gevolgen van de kam

Michael van Helden   Over de auteur: Michael van Helden
In het dagelijks leven is actief bij webwinkel leverancier Directshop en webwinkel leverancier voor de verhuurbranche Rentpro. Michael is getrouwd en vader van Louise.
 Deel dit artikel

Reacties

Geen reacties bij dit artikel.


Plaats een reactie
naam:
e-mailadres:
website:
Reactie [url=http://www.website.nl/]omschrijving[/url]

Huur.nl verhuur weblog


Welkom op het weblog van huur.nl.

Blijf op de hoogte
U kunt zich hier aanmelden voor de RSS feed van het Huur.nl Weblog, zodat u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws!

 Aanmelden RSS feed

Verhuur bedrijven
- Auto huren
- Woning huren
- Gereedschap huren
- Kantoorapparatuur huren
- Sport en recreatie verhuur
- Personeel en artiesten inhuren
- Presentatie, licht en geluid
- Horeca en catering
- Evenementen verhuur
- Prive vliegtuig huren

Laatste reacties
- Goed initiatief, ik ben benieu...
- Ook bij Tomboard kan een speed...
- een jaguar e-type!...
- ik moet naar nieuw zeeland en ...
- Ik zou gaan Ferrari rijden. Di...

Vertel verder
Interessant artikel?
Geef het door aan anderen.

 Dit artikel doorsturenOm Huur.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord