huur »
verhuur nieuws
»
Tips bij aankopen of huren van monumenten

Tips bij aankopen of huren van monumenten

Gepubliceerd op 5 februari 2009
Door: Jan-Willem Andriessen

Een monumentaal pand spreekt erg tot de verbeelding. Als iemand op zoek gaat naar een “mooi” huis of bijzondere bedrijfsruimte komt – naast een eigen nieuw te bouwen of ontwikkelen pand - al gauw een monumentaal pand aan de orde. De oude details, de historie van het pand, de royale overmaat, maar ook de uitstraling zijn vaak reden om een monumentaal pand aan te kopen of te huren.

Maar bij de aankoop of aanhuur van een monumentaal pand komt vaak heel wat meer kijken dan bij een modern pand. Zeker als er onderhoud moet worden gepleegd of zelfs een restauratie moet plaatsvinden. Of wat te denken als de huidige bestemming gewijzigd moet worden om nieuwe activiteiten te laten plaatsvinden in het monumentale pand van uw dromen?

Kasteel te huur
Kasteel Staverden te huur


Hieronder leest u over de aandachtspunten bij het kopen van een monument en de financiële aspecten bij koop of restauratie.

1.   Hoe vind u een monument?
2.   Advies bij aankoop of aanhuur
3.   Monumentenwacht
4.   Gemeente
5.   Restauratie Architect
6.   Financiële aspecten bij aankoop van een monument
7.   rijksmonument en fiscus
8.   Natuurschoonwet 1928
9.   Subsidies

1. Hoe vind u een monument?
Vaak worden mensen bij toeval verliefd op een monument. Maar soms zijn ze bewust op zoek naar een pand met een “ziel” en uitstraling. Redres Erfgoedmakelaar weet dát als geen ander en is gespecialiseerd in monumentaal erfgoed en is de grootste intermediair in Nederland. Door regelmatig onze website te bezoeken, u in te schrijven in onze databank en de nieuwsbrief kunt u op de hoogte blijven van ons actuele aanbod. Zoekopdrachten behoren ook tot de mogelijkheden, zij het onder specifieke voorwaarden (regio, prijsklasse).

2. Advies bij aankoop of aanhuur
Hoewel de aankoop van een monument soms overschaduwd wordt door een woud aan regels, staat u er niet alleen voor. er bestaan verschillende mogelijkheden om begeleiding te krijgen bij aankoop (aankoopadvies, taxatie, bouwkundig onderzoek), maar ook tijdens de eventuele restauratie van het monument.

3. Monumentenwacht
Om te weten hoe het monument er werkelijk voor staat is – bij koop - een inspectie noodzakelijk. De Monumentenwacht is hiervoor een erg geschikte en onafhankelijke partij. de Monumentenwacht is er niet alleen voor eigenaren van monumenten, ook doen zij aankoopkeuringen. Zij inspecteren dan uw (toekomstige) pand en geven precies aan wat er moet gebeuren. Een goed beginpunt dus. Ook na de restauratie kunnen zij – op basis van een abonnement uw pand jaarlijks inspecteren, zodat het pand een goede staat van onderhoud blijft behouden.

4. Gemeente
Voor allen wijzigingen en aanpassingen aan een (rijks)monument moet – naast de eventueel benodigde bouwvergunning – een monumentenvergunning worden aangevraagd. Het is raadzaam om hierover in een vroeg stadium contact op te nemen met de ambtenaar monumentenzorg van de gemeente. Meer informatie over procedures met betrekking tot monumenten vindt u bijvoorbeeld op de specifieke overheid website.

Unieke kantoorruimte (Offices ‘Nefkens') in Amersfoort te huur
Unieke kantoorruimte (Offices ‘Nefkens') in Amersfoort te huur


5. Restauratie architect
Bij de overweging of u een pand wil aankopen houdt u natuurlijk rekening met de te verwachten restauratiekosten. In een aankoopsituatie is er vaak onvoldoende tijd om een volledig restauratieplan te maken. De aankoopbeslissing zult u dan vaak nemen op basis van een globaal restauratieplan. Hierbij kan de hulp van een restauratie architect zeer wenselijk zijn,

 Deel dit artikel

Reacties
d.dukers | 15 mei 2009 17:26
gaarne blijven wij op de hoogte van monumentale gebouwen teneinde aldaar te kunnen wonen en zwaar zieke mensen te helpen herstellen dan wel te genezen.
hoogachtend d.dukers
M. Meijers | 22 augustus 2009 12:23
Hallo,

Een aantal ouders van autistische kinderen met normale- en hoge begaafdheid zoeken en groot pand met een grote tuin in de omgeving van Laren/Lochem/Zutphen.

Het doel van het pand is verblijf te bieden aan deze bijzondere kinderen in de letterlijke zin van het woord. Hetzij tijdelijk hetzij semi-permanent.

We willen hen daar bieden: Respect, liefde, veiligheid, gezelligheid, uitdagingen op sociaal en cultureel c.q. creatief gebied.

Wie weet er een pand te huur ergens op een plek waar ook stilte is en natuur.

Dank voor uw aandacht.

Plaats een reactie
naam:
e-mailadres:
website:
Reactie [url=http://www.website.nl/]omschrijving[/url]

Huur.nl verhuur weblog


Welkom op het weblog van huur.nl.

Blijf op de hoogte
U kunt zich hier aanmelden voor de RSS feed van het Huur.nl Weblog, zodat u altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws!

 Aanmelden RSS feed

Verhuur bedrijven
- Auto huren
- Woning huren
- Gereedschap huren
- Kantoorapparatuur huren
- Sport en recreatie verhuur
- Personeel en artiesten inhuren
- Presentatie, licht en geluid
- Horeca en catering
- Evenementen verhuur
- Prive vliegtuig huren

Laatste reacties
- Goed initiatief, ik ben benieu...
- Ook bij Tomboard kan een speed...
- een jaguar e-type!...
- ik moet naar nieuw zeeland en ...
- Ik zou gaan Ferrari rijden. Di...

Vertel verder
Interessant artikel?
Geef het door aan anderen.

 Dit artikel doorsturenOm Huur.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord